[{ALLOW view All}]
[{ALLOW edit Editors}]

!!Hasonló a hasonlónak örül

A német nem néz az ajándék lónak a szájába, míg más nyelvek, mint például a magyar, nem nézi a fogát. Német nyelvterületen egy fecske nem csinál nyarat és mindenki a saját ajtaja előtt söpör. Máshol pedig egy fecske nem csinál tavaszt és az ajtaja helyett mindenki a saját küszöbe vagy portája előtt söpör. A kora reggeli órák néhány nyelvben különösen értékesek: a szlovák és szlovén nyelvben a reggeli órák arany órák, míg a magyar abban hisz, hogy ki korán kell, aranyat lel. 

A nyelvi rokonságon alapuló hasonlóságok mellett, a nyelvek között jelentős különbségek is vannak. A német szerint aprójószág is trágyával jár. A szlovákok viszont azzal nyugtatgatják magukat, hogy ha nem is esik az eső, de legalább csöpög. 

A közmondások a kulturális jelképek fontos hordozói. Ezért is fontos, hogy megismerjük őket és tanuljunk belőlük. És nem csak a saját nyelvünkön.

Ennek a nemzetközi projektnek az a célkitűzése, hogy megismertesse a mai közmondáshasználat közös vonásait és különbségeit különböző nyelvekben és kultúrákban. 

__Nézzen szét honlapunkon és csatlakozzon hozzánk! Üdvözöljük a KözMondás platformon!__

[A SprichWort csapata|Partnerek]

%%columns-1000

!! A hét közmondása: Egy hajóban evezünk.
!! MySpace

[MySpace]
%%!! SprichWort Közösség

* [Tanulók|Tanulók]
* [Tanárok|Tanárok]
* [Fejlesztők|Fejlesztők]
%%
%%
----